Вельмишановні священники!

В ці нелегкі часи для нашої країни заклик до Покаяння є дуже актуальним, як цілющі ліки, що допомагають у різного роду випробуваннях. А оскільки, «Пресвітери, виконуючи це служіння, діють в єдності з єпископом і беруть участь в його владі і місії, він бо є відповідальним за покутну дисципліну» (9а), тому мушу пригадати вам деякі норми зі Вступу до Обряду Покаяння і уточнити деякі справи стосовно відповідного порядку служіння Таїнства Сповіді в парафіях нашої дієцезії, так щоб можливість скористатися з цього таїнства стала більш доступною для наших парафіян.

Усі священники, котрі отримали юрисдикцію для служіння цим таїнством на території Кам’янець-Подільської Дієцезії мусять бути постійно готовими до його звершення, оскільки «Сповідник повинен бути готовим приймати сповідь завжди, коли вірні в межах здорового глузду про це проситимуть» (10б). Таку постійність таїнством Сповіді, особливо в денну пору можуть забезпечити передусім парафії де є більша кількість священників або санктуарії.
Проте беручи під увагу різноманітні обставини, та, що у більшості парафій проживає лише один священник, який найчастіше обслуговує в неділю і свята ще й філіальні парафії виникає певна колізія служінь таїнствами, серед яких надається пріоритет Євхаристії, а сповідь залишається на потім. Тому, звертаю вашу увагу на час звершення обряду Таїнства покаяння. У Вступі до Обряду покаяння говориться: «Примирення пенітентів може відбуватися о кожній порі і будь-якого дня. Проте також важливо, щоб вірні знали дні і години, коли священник є присутнім для виконання цього служіння. Необхідно привчати їх, щоб сповідалися поза Месою, перед усім у визначених годинах» (13).
Саме для цього, спонукаю Вас, мої любі і шановні співпрацівники на Божій ниві, дотриматися наступного порядку:

  • в парафіях де є лише один священник – Таїнство сповіді має служитися щоразу за півгодини перед Євхаристією;
  • натомість, в парафіях де є більше священників, особливо у перші четверги, п’ятниці, суботи, у неділі й свята – інший священник чи священники від того, що відправляє святу Месу, нехай залишаться у конфесіоналі до кінця Меси, щоб при потребі допомогти целебрансу уділяти Святе Причастя вірним.

Також пригадую щодо використання літургійного одягу при звершенні таїнства Покаяння, «священник, який слухає сповідь, повинен вдягнути сутану, комжу чи альбу і фіолетову столу. Ченці, які мають привілей Апостольського Престолу, можуть сповідати у рясі свого ордену, одягнувши фіолетову столу “(ОП, 38е).

На завершення хочу побажати, щоб образ невтомного сповідника і покровителя священників, св. Жана Марії Віанея, залишився натхненним для кожного з Вас для збільшення Божої слави.

з пастирським благословінням

Єп. Леон Дубравський